Vandaag geopend van 10:00 - 18:00 uur

Italiaanse salame smaakt anders dan de welbekende Hollandse Boerenmetworst

Deze week vertel ik u graag meer over de salame! Graag laten wij u kennis maken met de Salame Milano, Spianata Dolce, Calabrese of de salame Ventricina piccante voor het pittige typ! Daarom hebben wij deze week Italiaanse salami's ( Milano, Spianata en Ventricinia) in de aanbieding verkijgbaar vanaf €1.10 per 100 gram. De smaak van deze Italiaanse vleeswaren is compleet anders dan de welbekende Nederlandse salamivariant of de boerenmetworst. Dit heeft alles te maken met de gebruikte kruiden en het rijpingsproces. Ook het eetmoment waarop de Italiaan de vleeswaren serveert is anders dan in Nederland ‘gewoon tussen de middag op de boterham’.

Als je in Italië om een antipasto vraagt krijg je vrijwel zeker een bordje met enkele plakjes vleeswaren gereserveerd met brood. In het seizoen met een heerlijke sappige meloen of verse vijgen. De Italiaan eet de vleeswaren dus niet gewoonweg op brood maar de vleeswaren worden vaak voorafgaand aan het hoofdgerecht geserveerd. Of je krijgt een klein bordje vleeswaren bij de borrel tijdens aperitivo. Alle Italiaanse salami’s worden bereid met puur varkensvlees. De salami wordt gerijpt gedurende 2 tot 9 maanden. Het verschil in smaak ontstaat door de fijne of juist grove maling van het vlees en natuurlijk de kruiden en smaakversterkers als knoflook of venkelzaad.

Klik op lees verder voor meer informatie over de Salami Milano, Spianata Romana dolce, Spianata Calabrese piccante en de Ventricina del Vatese.

Salame Milano is misschien wel een van de meeste bekende salami’s in Nederland. Deze salami is fijn van structuur en wordt gemaakt naar Milanees recept. Deze salami heeft een milde smaak. De salami milano wordt gedurende 80 dagen gerijpt in een natuurlijke darm.

Spianata dolce e Spianata Calabrese (piccante) Voor de productie van beide spianata's wordt varkensvlees grof gemalen met spek, gekruid met zout, grove zwarte peper, met knoflook en gevuld in natuurlijke omhulsels. De worsten worden dan geperst in een rechthoekige, langwerpige vorm, waardoor de spianata zijn typische platte vorm krijgt. De spianata's worden dan aan de lucht gedroogd. Spianata Romana en de Spianata Calabrese verschillen in hun specerijen: terwijl de Spianata Romana vrij mild smaakt, wordt de Spianata Calabrese gekruid met overvloedige rode chilipepers uit Calabrië. De chili geeft de Spianata Calabrese niet alleen een rode kleur, maar ook een vurig-pittige smaak.

Ventricina del Vastese komt uit de regio rond Vasto, een stad in de regio Abruzzo, provincie Chieti in Italië. Voor de productie van de Ventricina del Vastese wordt minstens 70% mager vlees en 25-30% bacon gebruikt. Bij de Ventricina moet ten minste 80% van het vlees moet uit ham of varkensfilet bestaan. Het vlees en spek wordt in blokjes van ongeveer 2 cm verwerkt. Het vlees wordt vervolgens in met zout, knoflook, peper, pepperoni, pepperoni pasta, venkelzaad, rozemarijn en sinaasappelschil gemengd. De massa wordt dan in de voorbereide natuurlijke omhulsels afgevuld en met een touwtje verbonden. Dan rijpt de Ventricina del Vastese een paar dagen in een ruimte die wordt verwarmd door een houtkachel op ongeveer 18 ° C. hierdoor krijgt de Ventricina een lichte rooksmaak. Daarna rijpt de Ventricina bij temperaturen onder 13 ° C gedurende ten minste 90 dagen.

Het wordt tijd om te gaan genieten van deze overheelijk Italiaanse vleeswaren! Komt u ook proeven?

Plaats een reactie

Naam

Reactie


Ons assortiment