Vandaag geopend van 09:00 - 17:00 uur

Blog

Italiaanse salame smaakt anders dan de welbekende Hollandse Boerenmetworst

23.01.2018

Deze week vertel ik u graag meer over de salame! Graag laten wij u kennis maken met de Salame Milano, Spianata Dolce, Calabrese of de salame Ventricina piccante voor het pittige typ! Daarom hebben wij deze week Italiaanse salami's ( Milano, Spianata en Ventricinia) in de aanbieding verkijgbaar vanaf €1.10 per 100 gram. De smaak van deze Italiaanse vleeswaren is compleet anders dan de welbekende Nederlandse salamivariant of de boerenmetworst. Dit heeft alles te maken met de gebruikte kruiden en het rijpingsproces. Ook het eetmoment waarop de Italiaan de vleeswaren serveert is anders dan in Nederland ‘gewoon tussen de middag op de boterham’.

Als je in Italië om een antipasto vraagt krijg je vrijwel zeker een bordje met enkele plakjes vleeswaren gereserveerd met brood. In het seizoen met een heerlijke sappige meloen of verse vijgen. De Italiaan eet de vleeswaren dus niet gewoonweg op brood maar de vleeswaren worden vaak voorafgaand aan het hoofdgerecht geserveerd. Of je krijgt een klein bordje vleeswaren bij de borrel tijdens aperitivo. Alle Italiaanse salami’s worden bereid met puur varkensvlees. De salami wordt gerijpt gedurende 2 tot 9 maanden. Het verschil in smaak ontstaat door de fijne of juist grove maling van het vlees en natuurlijk de kruiden en smaakversterkers als knoflook of venkelzaad.

Klik op lees verder voor meer informatie over de Salami Milano, Spianata Romana dolce, Spianata Calabrese piccante en de Ventricina del Vatese.

Lees verder.

Soep van buffel en truffel

12.01.2018

Een paar werken geleden werd ik door mijn zusje geattendeerd op dit heerlijke recept. Nieuwsgierig naar de smaken heb ik dit soepje direct gemaakt. Eerder heb ik namelijk ook al eens kaassoep gegegeten en deze soep viel ook goed in de smaak. Ik had toevallig verse truffel in huis maar dit is ook te vervangen door truffelparels en truffelolie.

Romige soep bereid met buffelmozzarella en truffel. Top combinatie!

Klik op lees verder om te zien hoe u deze delicate soep ook thuis kunt maken.

Lees verder.

De lekkerste Italiaanse gedroogde salami crudo worsten van Chiapella

21.11.2017

Wist u dat wij allerlei heerlijke vleeswaren verkopen in onze winkel? Met trots vertellen wij u meer over het merk Chiapella. Chiapella heeft namelijk wat ons betreft de allerlekkerste Salame Crudo!

In Carrù, 120 km ten westen van Genua, vindt u de slagerij van Chiapella. Het kleine plaatsje met ongeveer 4000 inwoners ligt in de regio Piemonte, wat letterlijk “aan de voet van de bergen” betekent. Niet toevallig ligt Carrù in de buurt, aan de voet, van het Langhe gebergte. In de regio heerst een droog klimaat, welke zeer geschikt is om de salami’s van Chiapella te laten rijpen.

Meer dan 50 jaar geleden werd het ambachtsbedrijf Chiapella ‘geboren’. De vleeswaren van Chiapella worden bereid volgens traditionele recepturen en volgens de normen en waarden van deze regio. Chiapella fokt en slacht eigen varkens die ze daar vrij laten lopen en opvoeden.

Lees verder.

Biologische Novello wijn, nieuwe jonge Italiaanse wijn

16.11.2017

Graag laat ik jullie kennis maken met een nieuwe wijn in ons assortiment. De "Novello"  2017 van het wijnhuis Perlage. Deze wijn heb ik onlangs voor het eerst geproefd en ik moet zeggen dat de Novello mij aardig heeft verast! Heerlijke lichte rode wijn, perfect om te serveren als aperitief!

In Italië maakt men net als de beroemde “Beaujolais Nouveau’ een nieuwe wijn “Novello”. Vanaf 6 november kan deze op speciale wijze gegiste wijn worden geproefd.

De wijn wordt gemaakt van nog heel jonge wijn met druiven die op speciale wijze worden gegist. De gisting vindt gedeeltelijk plaats in druiven en daarna worden de druiven pas geperst. De Novello heeft hierdoor een licht robijnrode kleur, met paarse tinten en zalmkleurige weerkaatsingen.

De Novello "Dino Nardi - Tito Primo" heeft intense aroma's en er zijn frisse accenten terug te vinden in de smaak.  Wijn met een fijn bouquet, zeer aangenaam fruitig, dankzij de bijzondere bewerking levendig en fris, daarnaast heeft de Novello weinig tannine's. Gemaakt met een perfecte balans van Merlot en Cabernet druiven uit de regio Veneto, uit een gebied dat tussen Venetië en de Dolomieten ligt. Deze Merlot en Cabernet druiven worden geteeld volgens de methode van de Biologische Landbouw.

Serveertemperatuur: 15-18 °C.

Te drinken bij uiteenlopende gerechten: lichte vis- vlees- of vegetarische gerechten of als aperitief.

In tegenstelling tot vele primeurs is deze Novello Dino Nardi zeer goed houdbaar tot de zomer na de oogst!

Salute!

Lees verder.

Recept voor: Fusilli Lunghi bucati al vincotto of Griekse salade

08.11.2017

Fusilli de welbekende Italiaanse spiraalpasta. Fusilli past goed bij verschillende sauzen;

  • Crime di rapa
  • Tomatensaus met groene olijven
  • Pesto genovese
  • Pesto trappanese
  • Pastasaus puttanesca
  • Ragu Napoletano
  • Of met bijvoorbeeld vincotto ook wel vino cotto.

Vincotto is gekookte druivenmost. Het is de Siciliaanse versie van de ohhh zo bekende balsamico azijn uit Modena.

Veelal wordt vincotto gebruikt als dressing voor salades maar in dit recept dat ik kreeg van Bart een klant uit Blerick wordt hij ook gebruikt als pastasaus. Het originele recept is afkomstig uit een het boek “the Geometry of Pasta". Hij had uit dit boek al eerder de Fusilli ‘Greek salad’ gemaakt. Dit is een heerlijke salade die ik meestal met quinoa als basis ingrediënt maak, in dit boek doen ze echter de suggestie om het met de fusilli lunghi bucati te maken. Fusilli lunghi bucati is een lange holle pasta in spiraalvorm, welke een beetje lijkt op de ouderwetse telefoondraad.

Lees verder.

Ons assortiment